Loader

Чип Тунинг

Чип тунинг/ремап

Предлагаме чип тунинг(ремап) за всички марки автомобили, бусове, лекотоварни и тежкотоварни камиони, строителна и земеделска техника.
В списъка може да видите някои от услугите които предлагаме.
За повече информация и записване на час може да ни потърсите на телефон +359 888 590 711

Подобренията на мощността са 3 възможни нива.

Stage 1 – Настройка на двигател който е без никакакви хардуерни подобрения. Отключва се потециала който е намален софтуерно от завода.

Stage 2 – Настройка на двигателя когато има леки подобрения като например при дизел: по-голямо турбо, дюзи, интеркулер, downpipe на мястото на катализатор/DPF. При бензин: спортни изпускатели, спортна всмукателна система, по-голям всмукателен колектор, други разпределителни валове с по-голям ъгъл, смяна на бутала с цел увеличаване на работния обем на цилиндрите и др.

Stage 3 – Настройка на двигателя когато всички части са подменени с спортни индивидуално изработени за него. 

Най-често срещаните проблеми с DPF/FAP филтрите са запушване и стопяване заради краткия им експлоатационен живот. Подмяната им с нови е изключително скъпа инвестиция. В такъв случай се налага софтуерно изключване на системите и премахването им от изпускателната система на автомобила. В комбинация с правилна настройка на двигателя, автомобила няма никакъв дим и спокойно покрива еко нормите които са му отредени от завода.

Чести проблеми с EGR системата и скъпата и поддръжка в изправно състояние налагат нейното софтуерно премахване. По този начин се удължава експлоатационния живот на двигателя.

При бензиновите двигатели когато се премахне катализатора, често автомобила има проблем с поддържане на празен ход при студен старт или висок разход на гориво и намалена мощност. С софтуерно премахване на ламбда сондата която е след катализатора тези проблеми ичезват.

Софтуерното премахване на AdBlue системата е наложително често заради скъпоструващи проблеми с самата ситема или просто за повишаване на икономията на двигателя.

Премахването, софтуерно и хардуерно, на вихровите клапи на автомобила е наложително понеже през годините се събира много нагар по тях и те започват да се разпадат. По този начин попадат в цилиндъра и причиняват скъпи щети на двигателя.

При някои марки дизелови автомобили е възможно да бъде изключен дебитомера в случай, че ограничава пълния потенциал на двигателя за Stage 2 настройки. Софтуерното му изключване не е решение на проблем с него.

Предлагаме софтуерно изключване на имобилайзера на автомобила (Където е възможно). При някои двигателни компютри се налага монтиране на емулатор.

Предлагаме изключване на постоянни грешки по двигателя. Често се налага в случаи когато е монтиран в купе което не е неговото заводско или за проекти за съзтезателни автомобили. (Не е решение за отстраняване на пролеми по неговата работа)

Top